Składniki;
6 średnich ziemniaków do pieczenia
1 ząbek czosnku
1 pęczek dymki
2 łyżki oliwy z oliwek
200g. gęstej śmietany
200g. startego sera Gouda
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
125g. boczku w plastrach
Wykonanie;
Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie odcedzić i ostudzić.Ziemniaki wydrążyć. Miąższ zmiksować na pure.Czosnek obrać i zmiażdżyć ,dymkę umyć i pokroić w krążki ,podsmażyć na oliwie i dodać do pure.Dodać śmietanę i 2/3sera.Farsz doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową i nałożyć do wgłębień w ziemniakach.Na każdej połówce ziemniaka położyć pół plastra boczku, posypać reszta sera.Ziemniaki ułożyć na tacce i grilować 10 -15 minut.