GRILLOWANE ZIEMNIAKI Z NADZIENIEM SEROWYM

Składniki;

6 średnich ziemniaków do pieczenia

1 ząbek czosnku

1 pęczek dymki

2 łyżki oliwy z oliwek

200g. gęstej śmietany

200g. startego sera Gouda

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

125g. boczku w plastrach

 

Wykonanie;

 

Ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie odcedzić i ostudzić.Ziemniaki wydrążyć. Miąższ zmiksować na pure.Czosnek obrać i zmiażdżyć ,dymkę umyć i pokroić w krążki ,podsmażyć na oliwie i dodać do pure.Dodać śmietanę i 2/3sera.Farsz doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatołową i nałożyć do wgłębień w ziemniakach.Na każdej połówce ziemniaka położyć pół plastra boczku, posypać reszta sera.Ziemniaki ułożyć na tacce i grilować 10 -15 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *