Składniki;
300g. fileta z kurczaka (2 małe )
sól
pieprz
2 łyżeczki płatków chilli(lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo kilka do dekoracji
2 łyżki oliwy exstra vergine
1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki
Sos balsamiczny;
5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżeczki soku z limonki
1,5 łyżki oliwy exstra vergine
sól
pieprz
1 szklanka pokrojonych truskawek
Sałatka;
garść rukoli z fetą i winegretem
Wykonanie;
Filet z kurczaka opłukać, osuszyć oprószyć solą i pieprzem. Dodać chilli, paprykę,rozmaryn, oliwę ,limonkę (sok i skórkę) wymieszać ,natrzeć i wstawić na minimum godzinę do lodówki.Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filety razem z marynatą i grillować przez4 minuty, przewrócić na drugą stronę(kurczak powinien być pokryty ciemnymi paskami)i grillować przez 3,5 minuty.Zmniejszyć ogień do minimum,przykryć filety kawałkiem foli aluminiowej i trzymać pod przykryciem jeszcze około 2 minuty.Zdjąć folię i polać kurczaka sosem i truskawkami.Po pół minuty odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem.Podawać z sałatką z rukoli i fety.