Składniki;

300g. fileta z kurczaka (2 małe )
sól
pieprz
2 łyżeczki płatków chilli(lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżka listków rozmarynu + dodatkowo kilka do dekoracji
2 łyżki oliwy exstra vergine
1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki

Sos balsamiczny;

5 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżeczki soku z limonki
1,5 łyżki oliwy exstra vergine
sól
pieprz
1 szklanka pokrojonych truskawek

Sałatka;

garść rukoli z fetą i winegretem

Wykonanie;

Filet z kurczaka opłukać, osuszyć oprószyć solą i pieprzem. Dodać chilli, paprykę,rozmaryn, oliwę ,limonkę (sok i skórkę) wymieszać ,natrzeć i wstawić na minimum godzinę do lodówki.Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filety razem z marynatą i grillować przez4 minuty, przewrócić na drugą stronę(kurczak powinien być pokryty ciemnymi paskami)i grillować przez 3,5 minuty.Zmniejszyć ogień do minimum,przykryć filety kawałkiem foli aluminiowej i trzymać pod przykryciem jeszcze około 2 minuty.Zdjąć folię i polać kurczaka sosem i truskawkami.Po pół minuty odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem.Podawać z sałatką z rukoli i fety.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *