Składniki;

 

1/2 kg.dyni po obraniu

25 dag. ziemniaków

2 i 1/2 dag. masła

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka kurkumy w proszku

1 łyżeczka świeżego startego imbiru

1 pomidor lub 1/2 puszki krojonych pomidorów

1 i 1/2 szklanki bulionu

1 szklanka mleka

 

Wykonanie;

 

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać też pokroić w kostkę. W większym garnku na maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, wsypać kurkumę i dodać imbir. Smażyć co chwilę mieszając około 5-10 minut.Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować około10 minut. Świeżego pomidora sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę i dodać do zupy. Pomidory z puszki są już gotowe do użycia, wystarczy dodać do potrawy.Wymieszać i gotować, do miękkości warzyw. Zmiksować w blenderze z dodatkiem mleka i przyprawić do smaku.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *