GRILOWANE KOTLECIKI WIEPRZOWE

Składniki;

500g. mielonego mięsa z łopatki wieprzowej

3 łyżki oleju lub oliwy + dodatkowo do zwilżania dłoni

1 posiekana papryczka chilli lub 1 łyżeczka ostrej papryki

2 ząbki czosnku (  przeciśnięte przez praskę)

1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki

do smaku:

nasiona kolendry

świeżo mielony pieprz  czarny

sól

dodatkowo;

patyczki do szaszłyków

 

Wykonanie;

 

Patyczki do szaszłyków przełożyć do długiego pojemnika , zalać zimną wodą i odłożyć na około 2-3 godziny.

Nasiona kolendry uprażyć na suchej teflonowej patelni, przełożyć do moździerza i utrzeć z czosnkiem, chilli, solą ,oraz z pieprzem. Do miski przełożyć mięso, wlać olej, utarte przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i wyrobić. Wyciągnąć patyczki do szaszłyków z wody, posmarować dłonie olejem, z mięsa formować podłużne wałeczki, nabijać na patyczki, układać jeden obok drugiego na półmisku. Tak przygotowane szaszłyki z mięsa mielonego grillować na rozgrzanym ruszcie,patelni grillowej lub rozłożyć w piekarniku nagrzanym do 190C. i piec około 12 minut na brązowy kolor

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *