Składniki;
500g. mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
3 łyżki oleju lub oliwy + dodatkowo do zwilżania dłoni
1 posiekana papryczka chilli lub 1 łyżeczka ostrej papryki
2 ząbki czosnku ( przeciśnięte przez praskę)
1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki
do smaku:
nasiona kolendry
świeżo mielony pieprz czarny
sól
dodatkowo;
patyczki do szaszłyków
Wykonanie;
Patyczki do szaszłyków przełożyć do długiego pojemnika , zalać zimną wodą i odłożyć na około 2-3 godziny.
Nasiona kolendry uprażyć na suchej teflonowej patelni, przełożyć do moździerza i utrzeć z czosnkiem, chilli, solą ,oraz z pieprzem. Do miski przełożyć mięso, wlać olej, utarte przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i wyrobić. Wyciągnąć patyczki do szaszłyków z wody, posmarować dłonie olejem, z mięsa formować podłużne wałeczki, nabijać na patyczki, układać jeden obok drugiego na półmisku. Tak przygotowane szaszłyki z mięsa mielonego grillować na rozgrzanym ruszcie,patelni grillowej lub rozłożyć w piekarniku nagrzanym do 190C. i piec około 12 minut na brązowy kolor