Składniki:

2 kg. twardych gruszek

Marynata:

600 ml. wody

łyżeczka kwasku cytrynowego

150 ml octu 10%

50 dag. cukru

1/2 łyżeczki szafranu lub kurkumy

kawałek cynamonu

pieprz

ziele angielskie

 

Wykonanie:

 

Owoce obrać, wykroić gniazda nasienne, włożyć do zimnej wody zakwaszonej połową kwasku cytrynowego, by nie ściemniały. Następnie ugotować wodę z resztą kwasku i wrzucić do niej owoce na 2 – 3 minuty, po czym odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Tak przygotowane gruszki włożyć do słoików średniej wielkości.Ocet z wodą, cukrem i kurkumą lub szafranem gotować 5 minut i gorącym zalać owoce. Do każdego słoika dodać 2 – 3 goździki, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz kawałek cynamonu. Po osuszeniu brzegów i zakręceniu słoików marynatę pasteryzować 25 minut, pamiętając, by gorące słoiki wstawiać do gorącej wody, a zimne do zimnej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *