Składniki:
2 kg. twardych gruszek
Marynata:
600 ml. wody
łyżeczka kwasku cytrynowego
150 ml octu 10%
50 dag. cukru
1/2 łyżeczki szafranu lub kurkumy
kawałek cynamonu
pieprz
ziele angielskie
Wykonanie:
Owoce obrać, wykroić gniazda nasienne, włożyć do zimnej wody zakwaszonej połową kwasku cytrynowego, by nie ściemniały. Następnie ugotować wodę z resztą kwasku i wrzucić do niej owoce na 2 – 3 minuty, po czym odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Tak przygotowane gruszki włożyć do słoików średniej wielkości.Ocet z wodą, cukrem i kurkumą lub szafranem gotować 5 minut i gorącym zalać owoce. Do każdego słoika dodać 2 – 3 goździki, po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu oraz kawałek cynamonu. Po osuszeniu brzegów i zakręceniu słoików marynatę pasteryzować 25 minut, pamiętając, by gorące słoiki wstawiać do gorącej wody, a zimne do zimnej.