Składniki: na 2 słoiki poj. 500 ml.
7 kg. gruszek
50 ml. wytrawnego białego wina
2 łyżki soku z cytryny
250 g. cukru
3- 4 goździki
2 łyżeczki pokrojonego korzenia imbiru
szczypta żelfixu
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Wykonanie:
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie cząstki. 200 ml. wody zagotować z winem, sokiem z cytryny, cukrem, goździkami, imbirem i żelfixem. Do syropu dodać gruszki, dusić na średnim ogniu około 10 minut. Owoce doprawić gałką muszkatołową i cynamonem. Przełożyć do umytych i wyparzonych słoików, zalać wywarem. Słoiki zamknąć, odstawić w chłodne miejsce na około 12 godzin. Przydatność do spożycia: około 2 miesiące.