Składniki;

2 kg. grzybów mogą być prawdziwki,podgrzybki, maślaki

Zalewa;

3i 1/2 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
6 łyżek cukru
12 kulek ziela angielskiego
wykonanie;

W rondelku zagotowujemy wodę. Dodajemy ocet,sól,cukier.Grzyby oczyszczamy,wrzucamy na osoloną wodę 1 płaska łyżka soli.Do wody dodajemy 2 łyżki octu żeby grzybki nie ściemniały.Gotujemy 10 minut.Grzybki odsączamy z wody przekładamy do słoiczków.Do każdego słoiczka dajemy po 1 liściu laurowym i 3 kulki ziela angielskiego.Zalewamy zalewą, zakręcamy i gotujemy około 20 minut od chwili zagotowania się wody w garnku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *