Składniki:
60 dag. filetów drobiowych
1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
2 łyżki oleju
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 szklanka rosołu (może być z kostki)
1/2 szklanki śmietanki 30%
sól
posiekana zielona pietruszka
pieprz
Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, aż odparuje woda i zacznie się rumienić.Oprószamy mięso mąką, mieszamy i zalewamy rosołem. Podgrzewamy, kiedy zgęstnieje, dolewamy śmietankę, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu około 5 minut. Jeśli gulasz jest mało słony, lekko solimy pieprzymy do smaku . Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.