Składniki:

60 dag. filetów drobiowych

1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka

2 łyżki oleju

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 szklanka rosołu (może być z kostki)

1/2 szklanki śmietanki 30%

sól

posiekana zielona pietruszka

pieprz

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 2 godziny.  W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, aż odparuje woda i zacznie się rumienić.Oprószamy mięso mąką, mieszamy i zalewamy rosołem. Podgrzewamy, kiedy zgęstnieje, dolewamy śmietankę, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu około 5 minut. Jeśli gulasz jest mało słony, lekko solimy pieprzymy do smaku . Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *