Składniki:

 

20 dag. kurek

1/2 kg piersi kurczaka

1szklanka śmietany18%

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

2 łyżki masła

olej

Wykonanie:

Grzyby oczyść, dokładnie umyj. Zalej w rondlu wodą, oprósz solą, gotuj 5 minut. Osącz. Duże kurki posiekaj. Masło stop na patelni, wsyp grzyby. Smaż, mieszając, 15 minut. Piersi kurczaka umyj, osusz, pokrój w dosyć dużą kostkę. Olej rozgrzej w rondlu, usmaż mięso na rumiano. Dodaj kurki i smaż razem, mieszając, kolejne 15 minut. Wlej śmietanę, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś chwilę na małym ogniu. Posyp posiekaną natką. Tak samo można przyrządzić gulasz z innymi leśnymi grzybami, a zimą  z pieczarkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *