Składniki:
2 kg. Ziemniaków
1 kg. grubych parówek
1 kg. cebuli
6 ząbków czosnku
70 dkg. pieczarek
1 koncentrat pomidorowy-200 g.
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
kucharek lub Vegeta
sól
pieprz
maggi w płynie
olej do smażenia
2 łyżki mąki
Wykonanie:
Parówki obrać z osłonki i pokroić w kostkę lub w plasterki. Cebulę pokroić w ćwierć krążki,czosnek przecisnąć przez praskę. Obrane pieczarki pokroić na ćwiartki,ziemniaki w kostkę. W dużym rondlu lub garnku rozgrzać olej,wrzucić parówki,obsmażyć,dodać cebulę,czosnek,pieczarki i razem przesmażyć. Dodać ziemniaki,koncentrat,liście laurowe,ziele angielskie,przyprawy i wymieszać. Zalać wodą,żeby było równo z ziemniakami i dusić na małym ogniu do miękkości ziemniaków. Mąkę rozmieszać z wodą,wlać do gulaszu i zagotować. Doprawić do smaku maggi.