Składniki:
60 dag. filetu z piersi indyka
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka bazylii
10 dag. twarożku śmietankowego
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 szklanki bulionu warzywnego z kostki
sól
pieprz
Wykonanie:
Koperek i bazylię umyj, otrzep z wody, posiekaj. Twarożek śmietankowy i jogurt zmiksuj lub dokładnie utrzyj. Wsyp zieleninę, krótko zmiksuj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion (ew. posyp solą i pieprzem). Włóż opłukanego indyka, gotuj około 35 minut (aż będzie miękki). Mięso wyjmij, pokrój na plasterki. Od razu polej sosem twarożkowym .Podawaj z gotowanymi ziemniakami i marchewką. Indyka możesz podać także na zimno, do pieczywa. Pozostaw mięso w bulionie, aby całkowicie ostygło. Będzie wtedy bardziej soczyste i łatwiej pokroisz je na cieńsze plasterki. A takie do pieczywa są najsmaczniejsze.