Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

20 dag cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 jajka

1kostka margaryny

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 ,3  kg. jabłek prażonych ze słoika

2 łyżeczki przyprawy do szarlotki

3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i dać na wysmarowaną  i posypaną bułką tarta blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24/36 cm.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *