Składniki;
Biszkopt;
5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie;

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i przesiana mąkę, lekko wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. wylać na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia 32×21 cm.Piecz w nagrzanym piekarniku 180C.około25 minut Ostudzić. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.

Masa jabłkowa;

1i 1/2 kg. jabłek
1/2 szklanki miodu
1-2 łyżki cukru
4 łyżeczki żelatyny

Wykonanie;

Jabłka obrać,wydrążyć środki, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, wlać miód i ewentualnie cukier, gotować około 5- 8 minut. Zdjąć z palnika, wsypać żelatynę, wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do czasu aż jabłka staną się gęste od tężejącej żelatyny. Gęstą masę jabłkową wylać na spód biszkoptu, wyrównać, przykryć górnym blatem ciasta, lekko docisnąć. Zostawić na około 2 godziny w chłodnym miejscu do całkowitego skrzepnięcia masy jabłkowej. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *