Składniki:
Nadzienie;
1 kg. jabłek
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
cynamon
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag.margaryny lub masła
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
3 żółtka
150 ml. śmietany 18%
Wykonanie;
Nadzienie;
Obrane i pokrojone w kostkę jabłka przełożyć do rondla i dodać wodę. Całość duśic, mieszając, do momentu, aż jabłka będą miękkie. Następnie dodać cukier i szczyptę cynamonu( jak kto lubi). Całość poddusić jeszcze około 5 minut, uważając, by jabłka nie przywarły do dna garnka.
Ciasto;
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i chłodną margarynę lub masło, Dodać cukier, żółtka i wymieszać mikserem. Na koniec dodać śmietanę i mieszać wszystko, do momentu, aż powstanie ciasto przypominające kruszonkę. Z 2/3 kruszonki wyrobić ciasto i odstawić je do schłodzenia. Rozgrzać piekarnik do 180C. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciastem z lodówki wyłożyć dno i boki tortownicy , nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika i piecz 10 minut.Wyciągnąć ciasto z piekarnika i na tak przygotowany spód wyłożyć uprażone jabłka i posypać równomiernie kruszonką. Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem.