Składniki;
Ciasto;

4 szklanki mąki pszennej
25 dag. margaryny
3 łyżki mleka
1 żółtko
2 całe jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

1i 1/2kg. Jabłek
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie;

Ciasto:

Mąkę przesiać. Dodać margarynę, mleko, żółtko, jajka, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Zagnieść szybko gładkie ciasto i podzielić na dwie równe części. Jedną część wyłożyć na blachę 25 x 35 cm. wyłożoną papierem do pieczenia Drugą część włożyć do woreczka foliowego i schłodzić w zamrażarce.

Masa jabłkowa;

Jabłka obrać i pokroić na plasterki, przesmażyć. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Chwilę pogotować. Wystudzić . Na ciasto na blaszce wyłożyć ostudzoną masę jabłkową, na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki,wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 C. i piec około 50 minut.Po upieczeniu jabłecznik posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *