Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
3/4szklanki cukru
25 dag.margaryny
2-3 łyżki śmietany gęstej
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Wykonanie:
Wszystkie podane składniki zagniatamy jak ciasto półkruche,wyrabiamy,dzielimy na 2/3 i 1/3 części ,wkładamy w worek foliowy i dajemy do zamrażarki. 2/3 ciasta zcieramy na dużej tarce lub kroimy na spód blachy wysmarowanej i posypanej bułką tartą ,na to ciasto dajemy pokrojone jabłka w plasterki lub starte na dużej tarce.Na jabłka dajemy ubitą pianę z białek,ze szklanką cukru i budyniami śmietankowymi(waniliowymi)na wierzch piany zcieramy na dużej tarce 1/3 ciasta.Pieczemy w temperaturze180C.około 40 -50 minut lub do suchego patyczka.