Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki krupczatki

3/4szklanki cukru

25 dag.margaryny

2-3 łyżki śmietany gęstej

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piana:

5 białek

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Wykonanie:

Wszystkie podane składniki zagniatamy jak ciasto półkruche,wyrabiamy,dzielimy na 2/3 i 1/3 części ,wkładamy w worek foliowy i dajemy do zamrażarki. 2/3 ciasta zcieramy na dużej tarce lub kroimy na spód blachy wysmarowanej i posypanej bułką tartą ,na to ciasto dajemy pokrojone jabłka w plasterki lub starte na dużej tarce.Na jabłka dajemy ubitą pianę z białek,ze szklanką cukru i budyniami śmietankowymi(waniliowymi)na wierzch piany zcieramy na dużej tarce 1/3 ciasta.Pieczemy w temperaturze180C.około 40 -50 minut lub do suchego patyczka.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *