JABŁECZNIK Z CZEKOLADOWĄ KRUSZONKĄ

Składniki:

 

Kruche ciasto:

 

250 g. mąki

175 g. masło

80 g. cukru pudru

sól

1 żółtko

Owoce i kruszonka

1 kg. jabłek

sok i starta skórka z 1 cytryny

2 łyżki galaretki z jabłek lub pigwy

175 g. mąki

1 łyżka kakao

100 g. masła

100 g. cukru

cukier puder

 

Wykonanie:

 

Ze składników zagnieść ciasto. Owinąć folią, chłodzić 30 minut. Tortownicę śr. 26 cm natłuścić. Piekarnik rozgrzać do 190 C. Ciasto rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką, przełożyć do formy, wykleić brzeg. Spód ciasta przykryć papierem, obciążyć suszonym grochem. Ciasto wstępnie zapiec (około 12 minut), usunąć groch i papier. Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. Wymieszać z sokiem i skórką z cytryny. Ciasto cienko posmarować galaretką i ułożyć na nim jabłka. Wyrobić kruszonkę: z mąki, masła, kakao i cukru, posypać owoce, jabłecznik włożyć do piekarnika na środkową półkę, piec około 50 minut. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *