Składniki:
25 dag. margaryny
30 dag .serka homogenizowanego waniliowego
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
6 -10 jabłek kwaskowych
cynamon
rodzynki
Lukier:
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Z margaryny, serka,i przesianej mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy bardzo szybko ciasto . Dzielimy ciasto na pół. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować. Jedną cześć położyć na dno formy wysmarowanej i posypanej bułką tartą albo mąką,lub wyłożonej papierem do pieczenia, na to ułożyć jabłka wydrążeniem do dołu (rodzynki maja być w wydrążeniu). Jabłka posypać cynamonem. Na to rozwałkować drugą część ciasta. Piecz w piekarniku na złoty kolor.
Lukier:
Śmietanę i cukier zagotować na małym ogniu. Ciasto ostudzić. Polać lukrem. Pokroić tak, żeby w każdym kawałku była jedna połówka jabłka.