Składniki:

25 dag. margaryny

30 dag .serka homogenizowanego waniliowego

3 szklanki mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

6 -10 jabłek kwaskowych

cynamon

rodzynki

Lukier:

3 łyżki śmietany kwaśnej

1 szklanka cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Z margaryny, serka,i przesianej mąki, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy bardzo szybko ciasto . Dzielimy ciasto na pół. Jabłka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować. Jedną cześć położyć na dno formy wysmarowanej i posypanej bułką tartą albo mąką,lub wyłożonej papierem do pieczenia, na to ułożyć jabłka wydrążeniem do dołu (rodzynki maja być w wydrążeniu). Jabłka posypać cynamonem. Na to rozwałkować drugą część ciasta. Piecz w piekarniku na złoty kolor.

Lukier:

Śmietanę i cukier zagotować na małym ogniu. Ciasto ostudzić. Polać lukrem. Pokroić tak, żeby w każdym kawałku była jedna połówka jabłka.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *