Składniki;
Ciasto;
3 szklanki mąki pszennej
25 dag.margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie;
Z podanych składników zagniatamy ciasto – 1/3 wkładamy do zamrażarki, a pozostałym ciastem wyklejamy wyłożą papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem blachę.Oprószyć mąką.
Masa jabłkowa;
15 dużych jabłek bez soku
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy
2 duże łyżki wiórków kokosowych
cukier puder do posypania
lub polewa czekoladowa
Wykonanie;
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na ciasto. Z białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier,kisiel w proszku i wiórki kokosowe. Pianę wykładamy na jabłka. Resztę ciasta z zamrażarki ścieramy bezpośrednio na wierzch na pianę . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze180C.,aż się zarumieni. Upieczone ciasto możemy polukrować,albo posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.