Składniki;

Ciasto;

 

3 szklanki mąki pszennej
25 dag.margaryny
4 płaskie łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Wykonanie;
Z podanych składników zagniatamy ciasto – 1/3 wkładamy do zamrażarki, a pozostałym ciastem wyklejamy wyłożą papierem do pieczenia posmarowanym tłuszczem blachę.Oprószyć mąką.

Masa jabłkowa;

 

15 dużych jabłek bez soku
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel cytrynowy
2 duże łyżki wiórków kokosowych
cukier puder do posypania

lub polewa czekoladowa

 

Wykonanie;

 

 

Jabłka obieramy,ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy na ciasto. Z białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę Pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier,kisiel w proszku i wiórki kokosowe. Pianę wykładamy na jabłka. Resztę ciasta z zamrażarki ścieramy bezpośrednio na wierzch na pianę . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 45 minut w temperaturze180C.,aż się zarumieni. Upieczone ciasto możemy polukrować,albo posypać cukrem pudrem lub polać  polewą czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *