Składniki;
Ciasto:
25 dag margaryny
8 żółtek
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki mleka
3 białka
2 łyżeczki kakao do ciast
Masa kokosowa:
5 białek
¾ szklanki cukru
15 dag wiórek kokosowych
Masa jabłkowa:
1i ½ kg. jabłek
1i ½ łyżki cynamonu
2 łyżeczki kaszy manny
Polewa chałwowa:
10 dag. margaryny
1/3 szklanka cukru
4 łyżki mleka
15 dag. chałwy
Wykonanie;
Margarynę utrzeć z żółtkami i z cukrem na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mleko. Na końcu dodać ubite na sztywną masę białka. Całość delikatnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao do ciast i dokładnie wymieszać.Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm.wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć kakaowe ciasto, następnie masę kokosową, masę jabłkową i na górę jasne ciasto, delikatnie rozsmarować łyżką można łyżkę maczać w wodzie, żeby ciasto dobrze nakładło się na jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 175 C.
Masa kokosowa;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Masa jabłkowa;
Jabłka obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cynamon i kaszę mannę. Całość razem wymieszać.
Polewa chałwowa;
Do małego garnka przełożyć margarynę, cukier i mleko. Wszystko razem zagotować, od czasu do czasu mieszając i zdjąć z ognia. Następnie dodać pokruszoną chałwę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się chałwy. Lekko ostudzić i gotową polewą chałwową posmarować upieczone i ostudzone ciasto. Ciasto jest pyszne i dobrze się je kroi dopiero ma drugi, dzień.