Składniki:
1/2kg. mąki pszennej
1i 1/2 łyżeczki suchych drożdży (7 g.) lub 14 g. świeżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki cukru
8 g. cukru waniliowego
Nadzienie:
30 dag. jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wykonanie:
Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać.Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia, Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części około 60 g. każda. Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając im kształt owalnych bułeczek. Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce wysypanej mąką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte jagodzianki piecz w temperaturze 220C. przez około 15 minut. Wystudzić na kratce. Polukrować.
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek gorącej wody
Składniki rozetrzeć. Najlepiej, by lukier był w miarę rzadki nakładać pędzelkiem.