Składniki:
6i1/2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
100g. świeżych drożdży
2 całe
2 żółtka
5 łyżek masła
6 czubatych łyżek cukru
szczypta soli
ok. 1litr jagód
1-2 dodatkowe żółtka do posmarowania bułek
Wykonanie:
Mleko zagotować, następnie lekko ostudzić i odmierzyć jedną szklankę, którą odlać do oddzielnego garnuszka. Wsypać łyżkę cukru, 2 szklanki mąki i wkruszyć drożdże. Mieszankę odstawić w ciepłe miejsce i zostawić do wyrośnięcia potrwa to około kilkunastu minut, w międzyczasie zaglądamy czy rozczyn nie rośnie za szybko.
Przesiać pozostałą mąkę i dodać szczyptę soli. Jajka wymieszać z żółtkami i rozetrzeć z pozostałymi pięcioma łyżkami cukru, a następnie wlać do mąki. Dodać również szklankę ciepłego mleka oraz rozczyn drożdżowy. Wyrobić. Pod koniec dodać roztopione, ostudzone masło i wyrobić do połączenia się składników. Ciasto powinno się lekko kleić do rąk, jeśli jest za rzadkie możemy dodać trochę mąki. Przełożyć do dużej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około1godziny ciasto musi podwoić swoją objętość. Jagody umyć i zasypać odrobiną cukru (w zależności od naszych upodobań. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę obsypaną mąką. Odrywać po małym kawałku , rozpłaszczyć i włożyć do środka około 1,5 łyżeczki jagód, zasklepić i odkładać na blachę wyłożoną pergaminem. Można formować większe bułeczki, jednak, ciasto jeszcze urośnie. Żółtko zmieszać z odrobiną wody i smarować jagodzianki. Na koniec posypać kruszonką i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C. na około 30 – 40 minut. Piecz bułeczki na złoty kolor.
Kruszonka:
Składniki:
1/3 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 czubata łyżka masła
Wykonanie:
Łączymy wszystkie składniki aż powstaną małe grudki.