Składniki:
50 dag. mąki
4 żółtka
200 ml. letniego mleka
15 dag. masła
15 dag. cukru
40 dag. jagód
1 jajko
10 dag. grubego cukru
Wykonanie:
Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z 10 dag. cukru. Wlej do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zagnieć ciasto, odstaw do rośnięcia dodaj roztopione, ciepłe masło, dokładnie wyrób. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź łyżkę jagód wymieszanych z 5 dag. cukru. Uformuj bułeczki. Bułeczki kładź na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubym cukrem. Piecz około 25 minut w piekarniku. 180 C.