JAGODZIANKI W CUKROWEJ POSYPCE

Składniki:

 

50 dag. mąki

4 żółtka

200 ml. letniego mleka

15 dag. masła

15 dag. cukru

40 dag. jagód

1 jajko

10 dag. grubego cukru

 

Wykonanie:

 

Drożdże rozmieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z 10 dag. cukru. Wlej do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zagnieć ciasto, odstaw do  rośnięcia dodaj roztopione, ciepłe masło, dokładnie wyrób. Ciasto rozwałkuj, wykrawaj z niego krążki. Na każdym kładź łyżkę jagód wymieszanych z 5 dag. cukru. Uformuj bułeczki. Bułeczki kładź na blasze wyłożonej pergaminem, odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozmieszanym jajkiem, posyp grubym cukrem. Piecz około 25 minut w piekarniku. 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *