Składniki:
8 jajek
10 dag. szynki konserwowej
30 dag.pieczarek
8 łyżek masła
1 pęczek szczypiorku
2-3 łyżki bułki tartej
sól
pieprz
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo zalać zimną wodą i wystudzić. Za pomocą bardzo ostrego noża poprzecinać jajka w skorupkach wzdłuż na pół .Łyżeczką ostrożnie wyciągnąć żółtka i białka ze skorupek. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry, posolić i usmażyć na łyżce masła.Tak usmażone pieczarki ostudzić i posiekać w bardzo drobną kosteczkę . Szczypiorek, szynkę i jajka wyciągnięte ze skorupek również drobniutko posiekać. W misce wymieszać pieczarki z 2 łyżkami masła i z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wcześniej przygotowane skorupki wypełnić farszem tak aby farsz odrobinę wystawał nad skorupkami. Każdą połówkę faszerowanego jajka posypać bułką tartą i lekko przycisnąć dłonią lub łyżką, aby bułka nie spadała. Na patelni rozgrzać resztę masła i na rozgrzany tłuszcz układać jajka farszem do dołu i smażyć na średnim ogniu około 2-3 minuty aż jajka się zarumienią. Układać jajka na półmisku lub płytkim talerzu na liściu sałaty i udekorować według swojego uznania