Składniki;

300g. mąki orkiszowej

200g. masła

1/2 szklanki cukru pudru

3 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

850 g. jabłek (waga po obraniu)

300 g. cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

opcjonalnie;trochę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy jabłkowej

250 g. orzechów włoskich

1 szklanka mleka

250 g. masła

7 łyżeczek wody

 

Składniki na polewę;

 

7 czubatych łyżek cukru

50g. masła

2 czubate łyżki kakao

połówki orzechów włoskich do dekoracji

 

Wykonanie;

 

Mąkę , 200g. masła, 1/2 szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia posiekać na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść ciasto ręcznie lub wyrobić je w malakserze.Następnie podzielić je na 2 czescy i upiec kolejno 2 placki. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce  przełożyć do rondla i dusić w (piekarniku lub na gazie). Gdy  trochę się podduszą dodać sok z cytryny i cukier ,dusić aż się cukier rozpuści. Można je nieco zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku umieszczonym w foremce a drugim przykryć.Orzechy zmielić  i sparzyć wrzącym mlekiem, ostudzić. Orzechy w znacznym stopniu wchłoną mleko i masa się zagęści. 250g. masła utrzeć najpierw z cukrem pudrem (200g.) a następnie z orzechami.  Powstałą masą posmarować drugi placek i wstawić całość do lodówki.

 

Polewa;

 

Cukier i wodę przez chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować.Oblać polewą wystudzony placek i udekorować połówkami orzechów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *