Składniki;
300g. mąki orkiszowej
200g. masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
850 g. jabłek (waga po obraniu)
300 g. cukru
2 łyżeczki soku z cytryny
opcjonalnie;trochę mąki ziemniaczanej do zagęszczenia masy jabłkowej
250 g. orzechów włoskich
1 szklanka mleka
250 g. masła
7 łyżeczek wody
Składniki na polewę;
7 czubatych łyżek cukru
50g. masła
2 czubate łyżki kakao
połówki orzechów włoskich do dekoracji
Wykonanie;
Mąkę , 200g. masła, 1/2 szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia posiekać na stolnicy, dodać żółtka i zagnieść ciasto ręcznie lub wyrobić je w malakserze.Następnie podzielić je na 2 czescy i upiec kolejno 2 placki. Obrane jabłka zetrzeć na grubej tarce przełożyć do rondla i dusić w (piekarniku lub na gazie). Gdy trochę się podduszą dodać sok z cytryny i cukier ,dusić aż się cukier rozpuści. Można je nieco zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej.Ciepłą masę rozsmarować na jednym placku umieszczonym w foremce a drugim przykryć.Orzechy zmielić i sparzyć wrzącym mlekiem, ostudzić. Orzechy w znacznym stopniu wchłoną mleko i masa się zagęści. 250g. masła utrzeć najpierw z cukrem pudrem (200g.) a następnie z orzechami. Powstałą masą posmarować drugi placek i wstawić całość do lodówki.
Polewa;
Cukier i wodę przez chwilę gotować, następnie dodać masło, kakao i zagotować.Oblać polewą wystudzony placek i udekorować połówkami orzechów.