Składniki:
350 g. marchwi
350 g. brukwi
450 g. dyni
450 g. ziemniaków
2 czerwone cebule
25 g. masła
60 ml. oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka kminku
pieprz czarny mielony
6 ząbków czosnku
olej do głębokiego smażenia
1 pęczek bazylii
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 C. Marchew, brukiew, dynię i ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Cebule oczyścić. Wszystkie warzywa pokroić na duże kawałki, włożyć do dużej miski. Masło roztopić, wymieszać z oliwą, polać warzywa, wymieszać. jarzyny doprawić solą oraz kminkiem i pieprzem, dodać nie obrane ząbki czosnku, wyłożyć na blachę. Wstawić do piekarnika, piec około 50 minut. Na patelni rozgrzać olej. Bazylię umyć i osuszyć. Listki oderwać od gałązek, wrzucić na głęboki olej i usmażyć. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na bibule. Warzywa wyłożyć na talerze, dodać listki bazylii. Można podać z białym winem.