Składniki;
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek jogurtu naturalnego
szczypta mieszanki przypraw o smaku pieczonych jabłek z cynamonem
1 duże soczyste jabłko
Wykonanie;
Jogurt i jajka mają mieć temperaturę pokojową. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i dokładnie ucieramy całość mikserem na puszystą masę.
Miksując już na najmniejszych obrotach, dodawać kolejno jogurt i olej. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą cały czas miksując na małych obrotach. Na koniec do masy ścieramy obrane jabłko na grubych oczkach tarki mieszamy całość delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą do małej keksówki . Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. pieczemy około 40 minut lub do suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.