Składniki:
1 kaczka (około. 2 kg)
1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków
sól
100 g. miodu
2 papryki kapia lub ramiro podłużna czerwona słodka
1pęczek dymek
1 większa pomarańcza
50 g. orzechów nerkowca
szczypta chilii
Wykonanie:
Tuszkę kaczki oczyścić, natrzeć solą i ułożyć w brytfance piersią do dołu (ewentualnie można odciąć skrzydła włożyć je do brytfanki pod kaczkę wytapiający się z nich tłuszcz sprawi, że kaczka się mocno nie spiecze i pozostanie krucha i soczysta). Podlać niewielką ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. W tym czasie w miseczce wymieszać przyprawę chińską ?5 smaków? ze sproszkowanym chili i płynnym miodem. Papryki przepołowić, pozbawić nasion, pokroić w nieduże kawałeczki. Cebulki oczyścić, drobno pokroić. Pomarańczę obrać ze skóry i białych błonek, pokroić na kawałki. Po około 60 minutach pieczenia odwrócić kaczkę i posmarować miodową glazurą. Do brytfanki dołożyć pokrojoną cebulę, pomarańczę, paprykę oraz orzechy nerkowca. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160 C. Piec jeszcze 30-40 minut, od czasu do czasu smarując tuszkę miodem i podlewając sosem z pieczenia (lub wodą). Kaczkę serwować z sosem i warzywami z pieczenia.