KACZKA PO PEKIŃSKU

Składniki:

 

1 kaczka (około. 2 kg)

1 łyżka przyprawy chińskiej  5 smaków

sól

100 g. miodu

2 papryki kapia lub ramiro podłużna czerwona słodka

1pęczek dymek

1 większa pomarańcza

50 g. orzechów nerkowca

szczypta chilii

 

Wykonanie:

 

Tuszkę kaczki oczyścić, natrzeć solą i ułożyć w brytfance piersią do dołu (ewentualnie można odciąć skrzydła włożyć je do brytfanki pod kaczkę  wytapiający się z nich tłuszcz sprawi, że kaczka się mocno nie spiecze i pozostanie krucha i soczysta). Podlać niewielką ilością wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. W tym czasie w miseczce wymieszać przyprawę chińską ?5 smaków? ze sproszkowanym  chili i płynnym miodem. Papryki przepołowić, pozbawić nasion, pokroić w nieduże kawałeczki. Cebulki oczyścić, drobno pokroić. Pomarańczę obrać ze skóry i białych błonek, pokroić na kawałki. Po około 60 minutach pieczenia odwrócić kaczkę i posmarować miodową glazurą. Do brytfanki dołożyć pokrojoną cebulę, pomarańczę, paprykę oraz orzechy nerkowca. Obniżyć temperaturę w piekarniku do 160 C. Piec jeszcze 30-40 minut, od czasu do czasu smarując tuszkę miodem i podlewając sosem z pieczenia (lub wodą). Kaczkę serwować z sosem i warzywami z pieczenia.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *