Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 jajka
1szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
3 łyżki dżemu
1 szklanka cukru
Krem:
1 szklanka śmietany 30%
cukier waniliowy
2-3 łyżki cukru pudru
1/2opakowania galaretki truskawkowej.
Ponadto:
1i 1/2opakowania galaretki truskawkowej
2 łyżki dżemu
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka i cukier zmiksuj. Dodaj dżem, mąkę, kakao, sodę i mleko, wlej olej, wymieszaj. Ciasto wlej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Piecz 30-40 minut w 170 C. Ostudź. Foremką wytnij serca, przekrój na pół.
Krem:
Galaretkę rozpuść w pół szklanki wrzątku, ostudź. Śmietanę ubij z cukrami, dodając tężejącą galaretkę. Kremem przełóż serca, złóż. Wstaw do lodówki. Do reszty kremu dodaj dżem, zmiksuj. Posmaruj ciasteczka, schłodź. Galaretkę truskawkową rozpuść. Wlej do płaskiej formy. Gdy stężeje, wytnij serduszka, udekoruj ciastka.