Składniki:
1 duży kalafior
2 łyżki soli
1 łyżeczka rożnych przypraw.
3 łyżeczki masła
1 jajko
gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Kalafior włożyć do garnka z wodą i posolić (kalafior powinien być zanurzony w wodzie). Wsypać przyprawy, zagotować i zostawić na 15 minut. Wyjąć kalafior i osączyć na sitku. 1/4 1itra wody zagotować z 1/4 1itra wody po kalafiorze, dodać masło. Wsypać mąkę i zamieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, gęste ciasto. Garnek zdjąć z ognia. Rozbić jajka, następnie dodawać ostrożnie do ciasta. Doprawić solą i gałką. Kalafior włożyć do płaskiego żaroodpornego naczynia. Polać ciastem. Piec 30 minut. w rozgrzanym do 225C piekarniku.