Składniki;
Ciasto:
1kg. mąki pszennej
2 dag. drożdży
2 żółtka
4 dag. masła
1/2 litra mleka
1 dag. cukru
sól
pieprz
Farsz;
1 kg. kiszonej kapusty
1 cebula
1o dag. smalcu
sól
pieprz
jak ktoś chce można dodać pieczarki do farszu przesmażone
Wykonanie;
Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka , szczyptą cukru i łyżeczką mąki . Gdy podrosną wlewamy do miski z resztą przesianej mąki . Dodajemy żółtka , resztę mleka , cukier , sól i wyrabiamy ciasto . Gdy ciasto będzie za gęste dodajemy łyżkę mleka . Roztapiamy masło , ciepłe wlewamy do ciasta i wyrabiamy . Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Cebulę kroimy i dusimy na 5 dag. smalcu . Kapustę obgotowujemy i odciskamy . Drobno siekamy , przesmażamy z cebulką i doprawiamy solą i pieprzem . Ciasto wykładamy na stolnicę , rozwałkowujemy na cienki placek . Wycinamy duże kwadraty , nakładamy łyżkę farszu i zawijamy je . Układamy kapuśniaczki na blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. 15-20 minut.