Składniki:

czerwona kapusta, średnia główka

4 cebule

4 winne jabłka

1 łyżka soli, do zasypania cebuli

Zalewa:

1 i 1/2 litra wody

1/2 szklanki octu 10%

3-4 łyżki oleju

1 łyżka soli

7 płaskich łyżek cukru

Wykonanie:

Kapustę posiekać, sparzyć i odcedzić cebulę pokroić w półplasterki , jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę oprószyć solą i odczekać chwilę aż zmięknie, następnie odcisnąć. Składniki zalewy zagotować, dodać kapustę, cebulę i jabłka. Gotować przez 10 minut. Sałatkę przełożyć do słoiczków, mocno zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut od chwili zagotowania się wody.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *