KAPUSTA WIOSENNA Z KOPERKIEM

Składniki:

1 duża lub 2 małe główki młodej kapusty

kawałeczek słoniny

1pęczek koperku

2 lub 3 łyżki mąki

sól

cukier

ocet

Wykonanie:

 

Kapustę oczyść, poszatkuj, włóż do rondla. Podlej wodą, posyp szczyptą soli, gotuj do miękkości. Gdy już będzie miękka, nadmiar wody zlej, pozostawiając trochę wody na dnie. Słoninę pokrój na kawałeczki, wytop na patelni. Wsyp mąkę, wymieszaj, aż utworzy się zasmażka. Dodaj do kapusty, jeszcze chwilę gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Koperek umyj, otrzep z wody, posiekaj. Wsyp do kapusty, dodaj szczyptę cukru i soli, wymieszaj, przypraw do smaku octem (kapusta powinna mieć słodko-kwaśny smak.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *