Składniki;
2 kg karkówki
Marynata:
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina lub bulionu
2 łyżeczki musztardy
1 czubata łyżka majeranku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki pieprzu zmielonego
6 listków laurowych
5 ziaren ziela
Wykonanie;
Olej, wino i przyprawy dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.Przelać do naczynia, w którym będziemy piekli karkówkę i dokładnie obtoczyć ją w marynacie ze wszystkich stron.Wstawić do lodówki na całą noc.Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec karkówkę około 2,5 godziny, często ją obracając i polewając wytworzonym sosem.Można też podlewać winem lub bulionem.Jeżeli karkówkę chcemy przeznaczyć na kanapki, kroimy w plastry dopiero po całkowitym ostygnięciu.