Składniki;
4 plastry karkówki
4 rozgniecione ząbki czosnku
2-3 gałązki rozmarynu
sól
czarny pieprz młotkowany lub świeżo zmielony
2-3 łyżki oleju(np. ryżowego)
1-2 łyżki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki papryki wędzonej( można zastąpić słodką)
Wykonanie;
Na marynatę wymieszać olej z musztardą, dodać czosnek, listki rozmarynu, sól, pieprz i paprykę.Całość dokładnie wymieszać. Plastry karkówki umyć osuszyć i posmarować marynatą.Mięso odłożyć do lodówki na kilka godzin.Zamarynowane mięso grilować z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Karkówkę można podawać z pieczywem i sałatką z pomidorów z dodatkiem czerwonej cebuli oliwy i soku z limonki.
Rada;
Do marynowania mięsa można wykorzystać woreczki strunowe. Do woreczka wkładamy plastry karkówki, zalewamy marynatą, woreczek zamykamy i ugniatamy tak by marynata dokładnie otoczyła plastry mięsa.Wkładamy do lodówki. Woreczek zajmuje mało miejsca a dodatkowo mamy pewność że mięso będzie dobrze zamarynowane.