Składniki;

4 plastry karkówki

4 rozgniecione ząbki czosnku

2-3 gałązki rozmarynu

sól

czarny pieprz młotkowany lub  świeżo zmielony

2-3 łyżki oleju(np. ryżowego)

1-2 łyżki musztardy Dijon

1/2 łyżeczki papryki wędzonej( można zastąpić słodką)

 

Wykonanie;

 

Na marynatę wymieszać olej z musztardą, dodać czosnek, listki rozmarynu, sól, pieprz i paprykę.Całość dokładnie wymieszać. Plastry karkówki umyć osuszyć i posmarować marynatą.Mięso odłożyć do lodówki na kilka godzin.Zamarynowane mięso grilować z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej. Karkówkę można podawać z pieczywem i sałatką z pomidorów z dodatkiem czerwonej cebuli oliwy i soku z limonki.

Rada;

Do marynowania mięsa można wykorzystać woreczki strunowe. Do woreczka wkładamy plastry karkówki, zalewamy marynatą, woreczek zamykamy i ugniatamy tak by marynata dokładnie otoczyła plastry mięsa.Wkładamy do lodówki. Woreczek zajmuje mało miejsca a dodatkowo mamy pewność że mięso będzie dobrze zamarynowane.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *