Składniki:

 

średniej wielkości karp (ok. 1,5 kg)

sok wyciśnięty z cytryny

gotowa  przyprawa do ryb

3 łyżki mąki

5-6 łyżek oleju

1 cytryna

natka do dekoracji

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Rybę sprawiam (bardzo ostrożnie w całości usuwam woreczek żółciowy, bo jeżeli się rozleje, mięso będzie gorzkie), usuwam łuski, kroję na porcje o szerokości 3-4 cm. Dzwonka skrapiam obficie cytryną i odstawiam na godzinę. Mąkę mieszam z przyprawą do ryb. Obtaczam w niej porcje ryby i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zdejmuję z patelni, przekładam na półmisek (można jeszcze oprószyć solą i świeżo mielonym najlepiej cytrynowym lub kolorowym pieprzem). Dekoruję plastrami cytryny i natką. Podaję z sosem chrzanowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *