Składniki:
średniej wielkości karp (ok. 1,5 kg)
sok wyciśnięty z cytryny
gotowa przyprawa do ryb
3 łyżki mąki
5-6 łyżek oleju
1 cytryna
natka do dekoracji
sól
pieprz
Wykonanie:
Rybę sprawiam (bardzo ostrożnie w całości usuwam woreczek żółciowy, bo jeżeli się rozleje, mięso będzie gorzkie), usuwam łuski, kroję na porcje o szerokości 3-4 cm. Dzwonka skrapiam obficie cytryną i odstawiam na godzinę. Mąkę mieszam z przyprawą do ryb. Obtaczam w niej porcje ryby i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zdejmuję z patelni, przekładam na półmisek (można jeszcze oprószyć solą i świeżo mielonym najlepiej cytrynowym lub kolorowym pieprzem). Dekoruję plastrami cytryny i natką. Podaję z sosem chrzanowym.