Składniki;

1 karpia według swojego uznania
sól
pieprz
jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
wiórki masła

Wykonanie;

Karpia wypatroszyć,oskrobać z łusek i śluzu,umyć,osuszyć,pokroić w dzwonka lub wyfiletować i pokroić na kawałki.Karpia oprószyć solą,pieprzem,o panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Na patelni rozgrzać olej i smażyć karpia z obu stron na rumiano.Karpia włożyć do naczynia żaroodpornego,ułożyć na nim wiórki masła i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C. aż masło się wchłonie do ryby.Podawać z kapusta zasmażaną i ziemniakami lub sałatka jarzynową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *