Składniki:

 

2  kg. karpia

10 dag oleju

2-3 ząbki czosnku

kilka kropli soku z cytryny

1/4 litra gorącej wody

liście selera i pietruszki

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Tłustego, oczyszczonego karpia naciąć w poprzek na grzbiecie w 4-5 miejscach. Drobno posiekać czosnek,liście selerów i pietruszki, dodać pieprz, sól, sok z cytryny i olej. Masą tą nadziać wnętrze karpia i niewielką ilością wypełnić nacięcia. Włożyć do brytfanny i w średnio gorącym piecyku piec 20-30 minut. Gdy ryba jest na pół upieczona, oblać ją gorącą wodą i w czasie dalszego pieczenia polewać często sosem z dna brytfanny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *