KARPATKA Z GALARETKĄ

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka wody

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

1/2 kostki margaryny

szczypta soli

Krem:

1 kostka margaryny

1 duży budyń waniliowy

1/2 litra mleka

1 cukier waniliowy

1 szklanka cukru pudru

1 dowolna galaretka

Wykonanie:

Wodę, margarynę i sól zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę, wymieszać. Gdy masa ostygnie, dodać jajka, wymieszać, podzielić na 2 części, wyłożyć w równych blaszkach. Piecz około 20 minut w 190C. Galaretkę rozpuścić w 500 ml. wrzątku. Gdy zacznie tężeć, wylać ją na jedną część ciasta. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Na mleku z cukrem waniliowym ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu. Krem wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim ciastem. Posypać pudrem

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *