Składniki;
1 kg.biodrówki wieprzowej
3 -4 pętka białej, surowej kiełbasy
6 plasterków chudszego wędzonego boczku
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
majeranek
sól
pieprz do smaku
2 średnie ząbki czosnku
olej do smażenia
Wykonanie;
Miąższ kiełbasiany wyjmij z osłonki, wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekaną natką i majerankiem. Przypraw solą i pieprzem,
dobrze wyrób. Biodrówkę rozetnij na duży płat, lekko rozbij. Z obydwu stron natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym
czosnkiem. Rozsmaruj farsz i zwiń. Na roladzie ułóż plastry boczku, obwiąż je sznurkiem i obsmaż na oleju z każdej strony.
Przełóż do formy. Na patelnię po smażeniu wlej odrobinę wody, zagotuj i tak powstałym sosem polej mięso. Przykryj i piecz w piekarniku około godziny w 200C.