Składniki:
2 kg ziemniaków surowych
1 kg ziemniaków ugotowanych
1 jajko
1 łyżka soli
2 cebule
1 łyżka oleju
Farsz;
1 kg kapusty kiszonej
75 dag. mięsa gotowanego
1 jajko
sól
pieprz
Dodatkowo;
boczek wędzony
2 cebule
Wykonanie;
Farsz;
Kapustę i mięso ugotować do miękkości, wystudzić,kapust odcisnąć z nadmiaru wody, zmielić wszystko przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach dodać sól, pieprz do smaku, jajko i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto;
Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej.Na drugi dzień przecisnąć je przez praskę lub zmielić w maszynce. Ziemniaki surowe zetrzeć na na tarce o drobnych oczkach. Miskę wyłożyć bawełnianą ściereczką i przełożyć na nią starte ziemniaki i dobrze odcisnąć. Powinna pozostać prawie sucha masa ziemniaczana. Wody, po odciśnięciu ziemniaków nie wylewać, ponieważ po ustaniu, zlewamy ją a powstały osad to jest skrobia, którą dodać do masy ziemniaczanej a razem z nią ugotowane, zmielone ziemniaki, jajko i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć zwartą konsystencję. Z tego ciasta ziemniaczanego formować placki wielkości mniej więcej dłoni, nakładać łyżką farsz i zawijać w podłużne, przypominające kształtem kartacze. Kiedy już wszystkie są zrobione zagotować w dużym garnku wodę z solą. Powkładać pojedynczo kartacze na osolony wrzątek. Gotować około 15- 20 minut. Po ugotowaniu kartacze wyjąć łyżką cedzakową przełożyć na talerz, polać stopionymi skwarkami z cebulką.