Składniki;
Ciasto ciemne:
6 jajek
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 łyżka wody
Masa jabłkowa:
1i 1/2 kg.jabłek
2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
1 łyżka masła
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka dobrej margaryny
Polewa czekoladowa:
tabliczka czekolady gorzkiej
pół łyżki margaryny
2 – 3 łyżki wody
skórka pomarańczowa lub wiórki kokosowe
Wykonanie:
Ciasto:
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli i olej wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy i posypanej bułką tartą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 170 C. Biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodać jabłka, chwilę smażyć, dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć, na koniec ostudzić.
Masa budyniowa:
Odlać szklankę mleka, dodać mąkę i 2 żółtka rozmieszać dokładnie, żeby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać zawartość szklanki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie budyń, ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć, dodawać przestudzony budyń, dokładnie miksować, żeby krem był gładki i puszysty.
Polewa czekoladowa:
Rozpuścić wszystkie składniki w kąpieli wodnej , wstawiając garnek z składnikami do garnka z gotująca się wodą.
Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemne – masa jabłkowa – masa budyniowa – ciasto ciemne – polewa czekoladowa – wierzch posypać skórką pomarańczową lub wiórkami kokosowymi.