Składniki;

500 ml. śmietanki 36 %
150 g. mąki
125 ml. mleka
100 g. pokrojonego masła
tabliczka gorzkiej czekolady
4 jajka
żółtko roztrzepane z łyżką mleka
5 łyżek cukru pudru
po łyżce ekstraktu waniliowego i masła
1/2 łyżki soli

Wykonanie;

Mleko, 125 ml. wody, masło, sól i łyżkę cukru podgrzej na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia. Wsyp mąkę i energicznie wymieszaj łyżką. Wstaw jeszcze na chwilę na ogień i nie przerywając mieszania, podgrzej przez około minutę. Wystudź. Potem wbij jajka, jedno po drugim, stale mieszając. Piekarnik rozgrzej do 180 C.a blachę wyłóż pergaminem. Z ciasta za pomocą łyżeczki albo rękawa cukierniczego uformuj podłużne, 10-centymetrowe ciastka. Ekierki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Piecz 25 minut. Ostudzone przetnij na pół. Schłodzoną śmietanę ubij z resztą cukru i ekstraktem waniliowym do momentu, aż będzie sztywna. Napełnij nią ekierki. Zrób polewę. Czekoladę stop z masłem w kąpieli wodnej, mieszając na błyszczącą masę. Posmaruj nią wierzchy ciastek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *