Składniki:
1kg.ryby mrożonej(dorsz ,mintaj lub innej)
2 bułki
2 jajka
bułka tarta
sól
pieprz
olej
mleko
Wykonanie:
Odmrozić rybę odcisnąć zmielić dodać jajka, bułki zamoczone w mleku lub w wodzie,sól,pieprz do smaku,Wszystko razem połączyć i robić małe kulki obtacza ćw bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Zalewa:
2 litry wody
1 szklanka octu
2 łyżki cukru
1łyżka soli
2 cebule pokrojone w plastry
1 marchewka pokrojona w paseczki
4-5 ziarenek ziela angielskiego
1-2 liście laurowe
1/2 łyżki gorczycy
Wykonanie:
Składniki zalewy zagotować . Klopsiki ułożyć w słoikach i zimną zalewą zalać zakręcić .Odstawić do lodówki przynajmniej na noc aby przeszły smakami.