Składniki:
1/2kg.mielonego mięsa z kurczaka
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki
1 cebula
1 pietruszka
3 marchewki
1/2 selera małego
kawałek pora
1 mała śmietana 18%
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 pęczek koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i z porem kroimy w paski. Gotujemy do miękkości z zielem angielskim i liściem laurowym w 1 litrze wody. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, kaszę mannę i startą na tarce cebulę. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe kulki. Klopsiki wkładamy do gotujących się warzyw. Chwilę gotujemy. Doprawiamy. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do klopsików. Mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek .Klopsiki najlepiej smakują z ryżem lub ziemniakami.