Składniki:
1 op. suszonych drożdży
300 g mąki,
50 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
sól
starta skórka z 1/2 cytryny
60 g masła
2 jajka
1 żółtko
Kapusta:
1 kg białej kapusty
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka cząbru
sól
1 łyżka soku z cytryny
pieprz
bulion,
3 łyżki szczypiorku
125 ml. śmietany
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. 90 ml .wody podgrzać razem z jajkami i żółtkiem dodać do mąki. Całość wyrobić, ciasto przykryć i odstawićw ciepłe miejsce na 45 minut. Ciasto podzielić na porcje, uformować kulki, odstawić na 15 minut. Tortownicę (26 cm) natłuścić, oprószyć mąka włożyć kluski posmarować 10 g .roztopionego masła i wstawić do zimnego piekarnika . Kluski piec około 30 minut w 200 C. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, mąkę, cząber i bulion, doprawić, gotować 25 minut. Dodać szczypiorek i śmietanę. Kapustę podawać z kluskami.