KLUSKI DROŻDZŻOWE Z KAPUSTĄ W ŚMIETANIE

Składniki:

 

1 op. suszonych drożdży

300 g mąki,

50 g masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka mąki

sól

starta skórka z 1/2 cytryny

60 g masła

2 jajka

1 żółtko

Kapusta:

1 kg białej kapusty

1 cebula

1 łyżka masła

1 łyżka oleju

1 łyżeczka mąki

1 łyżeczka cząbru

sól

1 łyżka soku z cytryny

pieprz

bulion,

3 łyżki szczypiorku

125 ml. śmietany

 

Wykonanie:

 

 Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, szczyptą soli i skórką z cytryny. 90 ml .wody podgrzać  razem z jajkami i żółtkiem dodać do mąki. Całość wyrobić, ciasto przykryć i odstawićw ciepłe miejsce na 45 minut. Ciasto podzielić na porcje, uformować kulki, odstawić na 15 minut. Tortownicę (26 cm) natłuścić, oprószyć mąka włożyć kluski posmarować 10 g .roztopionego masła i wstawić do zimnego piekarnika . Kluski piec około 30 minut w 200 C. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, mąkę, cząber i bulion, doprawić, gotować 25 minut. Dodać szczypiorek i śmietanę. Kapustę podawać z kluskami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *