KLUSKI ŚLĄSKIE BIAŁE

Składniki:

2  kg ziemniaków

mąka ziemniaczana

1 jajko

szczypta soli

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć  przez praskę do miski, wyrównać powierzchnię lekko ugnieść, podzielić na 4 części i zabrać 1/4części ziemniaków  rozłożyć na pozostałej części ziemniaków. W to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej aby wyrównać z poziomem ziemniaków, dodać jajko i wymieszać na jednolitą masę. Z masy formować kulki, lekko spłaszczyć, w środku robić palcem wgłębienie .W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Zahartować, wlewając 1/2 szklanki zimnej wody. Gdy ponownie wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *