Składniki:
1? kg. ziemniaków
mąka kilka czubatych łyżek
1 jajko
sól
20 dag. chudej kiełbasy lub boczku
1 średnia cebulka
1 łyżka oleju
? kg. kiszonej kapusty
Wykonanie:
Obrane ziemniaki , umyć, zetrzeć na tarce, tak jak na placki, wylać na sito lub durszlak ,pod spód podstawiając czysty garnek. Gdy woda z ziemniaków dobrze ścieknie ,zlać delikatnie płyn, krochmal który został na dnie garnka, zebrać łyżką i włożyć do ziemniaków. Dodać 1 jajko, mąkę i wymieszać, ciasto ma być gęste i lekko odstawać od łyżki. Wstawić wodę, Najlepiej w dużym garnku. posolić, wlać łyżeczkę oleju ,gdy woda się gotuje, maczamy łyżkę we wrzątku, kładziemy łyżką kluseczki wielkość dowolna jak się będą lekko rozpadać, dodać jeszcze troszkę mąki. Gotować około 8 -10 minut po wypłynięcia. Kapustę kiszoną wkładamy do garnka dodajemy wody i gotujemy aż będzie miękka zaskwarzamy lekko słoninką stopioną na patelni i podajemy razem z kluskami. Polecam są naprawdę wyśmienite. Boczek lub kiełbaskę, przesmażyć na łyżce oleju, razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką.