Składniki:
15 dag. mąki
15 dag. masła
jajka
75 dag. moreli
1/2 szklanki bułki tartej
Wykonanie:
Zagotować w szerokim garnku 300 ml. wody z 2 łyżkami masła. Wsypać masę i energicznie mieszając gotować na małym ogniu aż masa zacznie odstawać od ścianek naczynia .Zdjąć z ognia i nadal mieszając wbić jajka, odstawić ciasto do schłodzenia. Bułkę tartą zrumienić na reszcie masła . Na oprószonej stolnicy mąką uformować gruby wałek. Pociąć na plastry i dokładnie owinąć nimi wypestkowane morele.Porcjami wkładać na osolony wrzątek i gotować kilka minut aż knedle wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową obtoczyć w bułce zrumienionej na maśle i posypać cukrem pudrem. jako inne nadzienie można użyć także śliwek lub truskawek.